Domů / Tady to žije / Žáci z Velkých Němčic upletli čapí hnízdo. S valentýnskými srdíčky na tvářích

Žáci z Velkých Němčic upletli čapí hnízdo. S valentýnskými srdíčky na tvářích

Na břehu řeky Svratky na okraji Velkých Němčic na Břeclavsku je slyšet v úterý odpoledne smích i zpěv. Žáci deváté třídy tamní základní školy sem přišli během výuky splétat hnízdo pro čápy. Je svatého Valentýna a tak hlavně děvčatům nechybí na tvářích červeně namalovaná srdíčka.

„Přišli jsme udělat něco pro čápy, dřív hnízdili na komíně naší školy, teď chceme, aby se do Velkých Němčic vrátili,“ zní téměř sborově ze skupinky žáků, hromadících se u železné konstrukce.

Místní nadšenci ji upevnili na konec betonového sloupu běžně používaného na dráty elektrického vedení. „Ten jsme dostali darem, zbyl z rekonstrukce vedení v obci. Je deset metrů vysoký a železný kruh pro hnízdo má v průměru jeden metr,“ popisuje Jan Rozek, jeden z hlavních autorů nápadu přilákat do Velkých Němčic znovu k hnízdění čápy bílé.

Po konzultaci s ornitology postaví v nejbližších dnech nový domov pro oblíbené opeřence v tichém zákoutí meandru řeky Svratky na okraji obce. „Budou tam mít klid a hojnost potravy. Máme připravenou také solární kameru, takže kdokoliv bude moci sledovat dění na hnízdě v přímém přenosu on-line,“ těší se Rozek.

Oceňuje také zájem místních obyvatel. „Když jsme nápad rozhlásili, sešlo se nám ve sbírce na osmnáct tisíc korun na materiál, peníze pokryjí i náklady na techniku potřebnou k upevnění hnízda na místo. Ruku k dílu přidali i místní řemeslníci,“ vyzdvihuje Rozek.

Pruty révy vinné vplétá do konstrukce hnízda i ředitelka školy Jaroslava Tesařová. „Rozhodli jsme pomoct hned, jakmile nás pan Rozek oslovil. Čápi totiž dříve hnízdili na starém komíně ve dvoře naší školy. Byli velmi oblíbení a dokonce čápi stali maskoty naší školy. V posledních letech tam už ale nezahnízdí. Proto chceme tuto snahu podpořit. Věříme, že díky novému hnízdu se čápi do Velkých Němčic opět vrátí,“ doufá i ředitelka školy Tesařová.

Zdroj: Dagmar Sedláčková, Břeclavský deník


Publicista 15 února, 2023