Domů / Tady to žije / Muzeum v Kloboukách představilo starodávné svatební obřady

Muzeum v Kloboukách představilo starodávné svatební obřady

V pátek 27. května se otevřely brány Městského muzea v Kloboukách u Brna v netradičním čase. V rámci celostátní akce Muzejních nocí si návštěvníci mohli užít speciální program s příjemnou kulisou zapadajícího slunce.

„Zaměřili jsme se na svatební zvyky a tradice. Návštěvníci tak mohou vidět rekonstrukci typického svatebního koláče, výstavu až sto let starých svatebních fotografií a hlavně rekonstrukci svatebních zvyků a obřadů,“ seznámila nás s programem večera sympatická etnografka Terezie Řánková.

Právě půlhodinová scénka znázorňující svatební zvyky a tradice Kloboucka byla vrcholem večera. Diváky provedla dlouhým procesem tradiční svatební veselice od námluv po tzv. čepení nevěsty.

Žáci druhého ročníku pod vedením kantorky Renaty Pilařové ozvláštnili scénku vlastními kroji podle obcí, ze kterých sami pochází. Spolu se zpěvem sboru mužáků působilo celé představení velmi honosně. „Naším cílem nebylo úplně rekonstruovat ty několikadenní a jasně dané procesy, ale spíše umělecky a trochu odlehčeně seznámit diváky s tím vším, co taková svatba vlastně obsahovala. Že to byla opravdu událost pro celou vesnici,“ vysvětluje učitelka Pilařová.

Běžný provoz muzea je zajišťován v první řadě nadšenými dobrovolníky. Ti stojí také za nápaditým programem muzejní noci.

Městské muzeum v Kloboukách u Brna bylo zrekonstruováno před dvěma lety a návštěvníkům nabízí ojedinělý vhled do života předků. Pokud jste krásné kloboucké muzeum ještě nestihli navštívit, určitě to brzy napravte.

Publicista 30 května, 2022