Domů / Tady to žije / MŠ Velké Pavlovice se nadchla pro Lokomoci!

MŠ Velké Pavlovice se nadchla pro Lokomoci!

Už druhým rokem je Mateřská škola ve Velkých Pavlovicích zapojena do projektu Lokomoce, který se zaměřuje na zdravý motorický vývoj dětí a jehož snahou je vedení dětí k přirozenému pohybu. Jak projekt funguje, to ukázali lektoři Lokomoce i samy učitelky široké veřejnosti v pátek 27. května přímo v prostorách školky.

Projekt Lokomoce založila před osmi lety skupina zdravotníků a fyzioterapeutů pod vedením neuroložky Jaroslavy Chlupové a dnes působí na školkách po celé republice. Na Hustopečsku se kromě Velkých Pavlovic zapojila i školka ve Velkých Němčicích.

„Vídáme u těch dětí v podstatě stejné příznaky, a těmi jsou vbočené kotníky, kolínka k sobě, zavřené v kyčlích, naklopená pánev, ochablé břišní svaly, propadlé hrudníky, nefunkční rotace těla a mnoho dalšího,“ vyjmenovává důsledky nedostatku pohybu doktorka Chlupová. Podobné disbalance vedou po usednutí do školních lavic v první třídě k dalším problémům jako jsou bolesti zad, skoliózy, bolesti hlavy, poruchy soustředění, úzkosti a podobně. Proto je potřeba už v mateřských školách věnovat prostor zdravému pohybu. Na seznamovacím semináři si rodiče mohli o konkrétních potřebách svých dětí s terapeuty popovídat.

Zapojení do projektu znamená pro školky především každodenní cvičení, což je pro některé z nich velký problém vzhledem k naplněnosti harmonogramu dne. Ve Velkých Pavlovicích se s tím však poradili a bez cvičení si svůj den už ani nedovedou představit. „Jsem ráda, že se mi podařilo paní učitelky pro toto cvičení nadchnout, protože jsme si všechny uvědomily, že je to vlastně i pro nás velmi obohacující a pomáhá nám to,“ usmívá se ředitelka školky.

Do projektu je stále možné se přihlašovat pomoci webových stránek www.lokomoce.eu, kde jsou zveřejňována i videa přímo pro rodiče.

Publicista 29 května, 2022