Domů / Nepřehlédněte / Školy a školky Hustopečska se připíchly na Nástěnku!

Školy a školky Hustopečska se připíchly na Nástěnku!

V úterý 14. června se ve výstavním sále Ekocentra Trkmanka ve Velkých Pavlovicích sešli ředitelé a učitelé základních a mateřských škol Hustopečska, aby se blíže seznámili s nově vznikajícím projektem Nástěnka. Místní akční plán vzdělávání Hustopečsko, který za projektem stojí, chce pomocí internetových platforem Nástěnky propojit jednotlivé školy v regionu tak, aby se vzájemně inspirovaly, motivovaly a prezentovaly své úspěchy či plány.

„Základním pilířem Nástěnky jsou nové webové stránky www.nasenastenka.cz, na kterých bude mít každá škola svou vlastní vizitku. Ta bude doplňována o všechny aktivity, kterými škola aktuálně žije. Své místo mají na webu i volnočasové akce nebo zajímavosti regionu. Hlavní dění však chceme směrovat na sociální sítě. Chceme školám pomoci s vytvořením vlastních profilů na Facebooku či Instagramu, dění na školách budeme monitorovat i pomocí reportáží na vlastním YouTube kanále,“ popisuje projekt koordinátorka Veronika Nováková.

„Tím, že budeme takto monitorovat dění na školách, chceme také zjistit, jaké potřeby školy mají, co je trápí, jaké mají cíle a podobně. Od 1. června se totiž náš MAP překlopil do třetí fáze, která si právě tyto cíle stanovuje. Potřeby škol budeme vyhodnocovat a na jejich základě budeme vytvářet smysluplné projekty, do kterých se školy budou chtít zapojovat. Celý projekt podpořil svou dotací Jihomoravský kraj. Setkání se také zúčastnili členové pracovních skupin (tedy učitelé lídři/experti) pro čtenářskou a matematickou gramotnost a rovné příležitosti projektu MAP III , kterým bude projekt Nástěnka sloužit jako platforma k výměně zkušeností a odborných znalostí o metodách, pomůckách a postupech, které vedou k rozvoji ČG/MG a k řešení problematiky rovných příležitostí a k rozvoji potenciálu každého žáka v našem regionu,“ vysvětluje cíle nového projektu PaedDr. Michaela Hradilová, odborná konzultantka MAP Hustopečsko.

Během letních prázdnin se učitelé seznámí se všemi tématy a možnostmi všech platforem, aby se od září zapojili do společných aktivit. „Již teď na konci školního roku se našlo několik škol, které už se na Nástěnce prezentovaly. Navštívili jsme ZŠ Nikolčice, MŠ Velké Pavlovice či ZŠ Brumovice, kde jsme natáčeli reportáže a získali materiály ke sdílení pro další školy. Máme aktivní profily na sociálních sítích a již teď vidím, že materiálů, které budou stát za zveřejnění a sdílení je víc než dost,“ těší se Veronika Nováková, která se školami aktivně spolupracuje

Na Hustopečsku je zřízeno 31 základních a mateřských škol, z nichž jen zlomek se prezentuje na sociálních sítích. Některým dokonce pořádně nefungují ani webové stránky. To je hlavní důvod, proč se do Nástěnky školy zapojují. „My sice webové stránky máme a zveřejňujeme na nich události z jednotlivých tříd, ale ta možnost prezentovat se pomocí sociálních sítí, videoreportáží či kvalitních fotografií, na to nám na škole nezbývá moc času. Proto mě osobně Nástěnka nadchla a těším se, že vše, co naše paní učitelky s dětmi připravují, se bude moci ukázat i jiným školám,“ neskrývala radost z projektu ředitelka ZŠ a MŠ Bořetice Mgr. Ivana Machačová.

Ačkoliv jsou webové stránky a profily na sociálních sítích již aktivní, hlavní dění se na nich začne odehrávat od září, kdy odstartuje nový školní rok. „Do té doby všechno poladíme, sladíme si kalendáře a budeme se těšit na spoustu nových zážitků,“ těší se Nováková.

Publicista 15 června, 2022