Domů / Tady to žije / Den Země oslavila Pavučina úklidem i zábavou

Den Země oslavila Pavučina úklidem i zábavou

Od roku 1970 je datum 22. dubna celosvětově pevně spjato s oslavou Dne Země, kdy se nejrůznějšími způsoby připomíná důležitost péče o planetu. Centrum volného času Pavučina na toto datum pravidelně připravuje zážitkový program pro rodiny s dětmi, letos spojený s dopoledním úklidem města.

Dobrovolníci se k úklidu scházeli dopoledne a rozebírali si vytipované trasy. „Akce Ukliďme Hustopeče je také stálicí v našem kalendáři, ale letos poprvé jsme se ji rozhodli spojit právě s oslavou Dne Země, protože nám dávalo smysl, že když dopoledne vyjdou dobrovolníci uklízet město, tak odpoledne na ně za to bude čekat takový krásný program, jaký tu máme,“ zdůvodňoval spojení akcí vedoucí CVČ Pavučina Petr Fridrich.

Pestrou nabídku odpoledních aktivit korunovalo slunečné počasí, a tak se v areálu centra proháněly děti na koloběžkách, jezdily na koních, ochutnávaly, hádaly a tak trochu se i vzdělávaly. Jednotlivá přírodovědná stanoviště si připravili žáci druhého stupně ZŠ Komenského a úkoly měli žáci promyšlené do nejmenších detailů. „Musím se přiznat, že to nejsou originální aktivity pro den Země na Pavučině. Jsou to úkoly, které si žáci druhého stupně připravili pro žáky prvního stupně v rámci Dne Země u nás na škole minulý týden. Celkem těch stanovišť bylo 32, ale pro dnešní odpoledne jsme vybrali ty nejjednodušší, aby je zvládli i dětičky, které sem chodí. Naši žáci si připravili poznávání květin i hmyzu, přinesli své domácí mazlíčky, máme tu různé nerosty i zajímavosti Sluneční soustavy. Je to pestré,“ chválila své žáky učitelka Libuše Tížková. 

Pavučina doplnila program o několik novinek. „Máme tu jahodovou pyramidu – nakoupili jsme spoustu jahod a potřebujeme, aby nám děti pomohly je vysázet do vyvýšeného záhonu. A rozpálili jsme naši novou pec na zahradě, ve které pečeme placičky, něco na způsob pizzi, sypané bylinkami z naší bylinkové spirály,“ těšil se Fridrich.

Odpočinkové i poučné odpoledne si pochvalovali nejen návštěvníci, ale i pedagogové a žáci, kteří pomáhali s přípravou. „Téma ochrany klimatu nás velmi zajímá a myslím si, že by to mělo zajímat každého. Ve škole děti k těmto tématům vedeme a snad můžeme říct, že se nám daří probouzet v nich určité vědomí o tom, že v sázce je jejich budoucnost,“ dodala učitelka Tížková.

Zdroj: Město Hustopeče

Publicista 24 dubna, 2023