Domů / Tady to žije / Žáci ZUŠ Hustopeče se předvedli kamarádům při výchovných koncertech

Žáci ZUŠ Hustopeče se předvedli kamarádům při výchovných koncertech

Cílem výchovných koncertů je motivovat děti ke zpěvu či hraní na nějaký hudební nástroj. Obojí vyžaduje spoustu trpělivost a dřiny, ale jakmile svůj hlas či nástroj ovládnete, ostatní mohou tiše závidět. Tak, jako se to potvrdilo při výchovných koncertech žáků Základní umělecké školy, které v tomto týdnu hostí Kino Hustopeče.

Výchovný koncert. Pod poměrně nudným názvem se skrývá asi hodinový program žáků Základní umělecké školy Hustopeče, který si v závěru školního roku připravili pro děti z hustopečských škol a školek. Nudný ale rozhodně nebyl. „Výchovné koncerty jsou tradicí naší školy. Ještě před Covidem jsme je mívali každý rok v sále společenského domu, ale jakmile se naskytla možnost opět je obnovit, využili jsme možností nově opraveného sálu kina a koncert jsme přesunuli právě sem. Je to nejen krásný prostor, ale děti lépe vidí na jeviště, soustředí se a navíc máme k dispozici filmové plátno, na kterém promítáme doprovodná videa. Celkově je to velmi působivé a děti to baví. Navíc jsme letos koncert pojali jako procházku pohádkami, což samozřejmě naděti platí. Nenásilně jsme tak mohli představit všechny obory, kromě výtvarného. Tancovalo se tu a hrálo, zpívalo a děti poslouchaly a notovaly si s námi,“ neskrýval radost z povedených programů ředitel Základní umělecké školy Miroslav Brúček a dodal, že finanční prostředky na realizaci výchovných koncertů se mu podařilo získat díky spolupráci s MAP III.

Po Covidové pauze se tak v sále kina předvedli muzikanti, zpěváci i tanečníci ze všech ročníků a užívali si živého publika. Mnoho z nich nasbíralo v letošním školním roce významná ocenění v okresních i krajských soutěžích. „Letošní rok byl opravdu bohatý na úspěchy a v soutěžích základních uměleckých škol se nám podařilo získat snad všechna ocenění, která šla. Účastnili jsme se okresních, krajských i ústředních kol a mám velkou radost, že právě v Hustopečích máme nejlepšího zpěváka z celé republiky, díky úspěchu mého syna Mirka Brúčka, který právě ústřední kolo ve zpěvu vyhrál,“ prohlásil hrdý otec.

Nejlepší zpěvák v republice se dokonce osvědčil i v roli moderátora. Výchovné koncerty provázel se sestrou Eliškou mluveným slovem a dokázal si přirozeně získat pozornost malých diváků. Ve spojení s barevnou projekcí na plátně se děti opravdu nenudily. „Je to mnohem lepší, než ve společenském domě, děti opravdu poslouchají, odpovídají, zajímají se. Hodně jsem se jich vyptával, takže byly zapojené a to víc je koncert bavil. Scénář jsem si začal psát sám, ale dokončili jsme ho spolu s tátou,“ vysvětluje Mirek.

Skvělé pěvecké i hudební výkony budou k vidění i na plánovaných absolventských koncertech pro širokou veřejnost. „Jednak to bude klavírní absolventský koncert v koncertním sále školy ve čtvrtek 26. května v 17 hodin. Následovat bude Absolventský koncert všech oborů, který se uskuteční tradičně v rámci Noci kostelů v pátek 10. června v Evangelickém kostele. Určitě si naše žáky přijďte poslechnout, stojí to za to,“ pozval ředitel Brúček.

Zdroj: Město Hustopeče

Publicista 18 května, 2022